Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Simskola från 4år och uppåt
Från det att barnet fyller 4år erbjuds simskola.
I simskolan är barnen i vattnet tillsammans med en instrutör medans föräldrarna tittar på från bänken.

Alla grupper i Simskolan simmar en dag per vecka under en 12 veckors period.
Lektionstiden för grupperna i lilla basäängen är 30 minuter
Lektionstiden för grupperna i stora bassängen är 40 minuter.

När du anmäler dig till simskola för första gången kan det vara svårt att veta vilken nivå man ska välja, vad man skall kunna för respektive grupp finner ni längre ned på denna sidan.
Grupperna i stora bassängen är svårare då det utöver distanskraven tillkommer krav på teknik i alla simsätt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OBS!
Tänk på att det är bättre att välja en för lätt nivå än en för svår nivå då vi inte kan garantera plats i den nivån ni ska byta till.
Anmäler ni barnen till en för svår nivå kan vi inte garantera att det går att byta grupp till en enklare grupp och ni kommer inte få gå kvar i den för svåra gruppen.
Väljer ni en för enkel nivå kan vi inte heller då garantera att det finns plats i den högre nivån men då kan ni gå kvar i den nivån man är anmäld till terminen ut.

Är ni osäkra på vilken grupp ni skall boka er till så kontakta Simskoleansvarig för vidare vägledning innan bokning, så att ni hamnar i så rätt grupp som möjligt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

När det gäller alla våra olika grupper och dess mål så är det nedanstående som gäller.

  • De skall med lätthet kunna genomföra samtliga mål för gruppen.
  • De skall klara av målen i början av lektionen, i slutet av lektionen eller i mitten av lektionen. Här kräver vi inte att tekniken skall vara densamma i början av lektionen som den är i slutet av lektionen, men de skall fortfarande med lätthet klara av målen med god teknik för den nivån de är på.
  • När barnen har klarat målet en lektion så skall de klara av dem resterande lektioner också. Annars är det inte med lätthet. Det räcker alltså inte att man klarar målet sista lektionen för att kunna avancera till nästa grupp.
Baddaren

Förkunskaper: Inga. Barnet måste ha fyllt fyra.

Mål: God vattenvana. Kunna doppa huvudet, bubbla samt sparka i magläge med ansiktet i vattnet. (Detta kallar vi för pilen.)

Simmärken för nivån: Baddaren blå, Baddaren grön

Så skall träningen bedrivas: Genom lek och olika övningar skapar barnet en god vattenvana. Vi använder oss av rockringar, flythjälpmedel, speglar, skatter för att optimera övningarna. Här kan nivån vara ganska sprid då vissa barn är helt nya med vattnet och andra har redan mycket erfarenhet.

Film på målen för Baddaren
 
Bläckfisken
Förkunskaper: Klarat nivån Baddaren! (De skall med lätthet kunna Pilen) Kan de inte detta så är det baddaren som gäller.

Mål: Flyta på ryggen i 5 sekunder med efterföljande rotation till magläge. Barnet skall ha lärt sig grunderna i crawl och ryggsim, dvs kunna ta sig fram i lilla bassängen både genom ryggsim och crawl.

Simmärken för nivån: Sköldpaddan (Rotationsmomentet) och Bläckfisken (Sim momentet)

Så skall träningen bedrivas: Vi tillämpar det simsätt som passar barnets utvecklingsnivå, oftast crawl och ryggsim. Via flythjälpmedel tränar vi horisontellt läge på mage och rygg. Vi tränar benspark, armtag och i huvudsak flytning.
Film på målen för Bläckfisken
 
Silverpingvinen


Förkunskaper: Flyta på rygg med efterföljande rotation, kunna grunderna i crawl och ryggsim.


Mål: 8 meter bröstsim, ryggsim och crawl på grunt vatten, hoppa från kanten och hämta föremål från botten med båda händerna.


Simmärken för nivån: Silverpingvinen


Så skall träningen bedrivas: Vi koordinerar arm- och bentag med hjälp av effektiva övningar. Med små delmål jobbar vi oss till ett sammansatt simsätt och mot målet på 8 meter.


Film på målen för Silverpingvinen
 
Guldpingvinen

Förkunskaper: 10 meter simning på grunt vatten.

Mål: 10 meters crawl, ryggsim och bröstsim på djupt vatten,
På djupt vatten kunna hoppa från kanten och ta sig upp till ytan och sedan simma iväg
Flyta 10 sekunder på djupt vatten.

Simmärken för nivån: Baddaren gul, Guldpingvinen

Så skall träningen bedrivas: Här jobbar vi med att öka barnets trygghet på djupt vatten. Tre simsätt lärs in parallellt för att behärska simning både i rygg- och magläge. Vi jobbar med korta simsträckor för att öka barnets självförtroende.
Fisken

Förkunskaper: 10 meter crawl, bröstsim och ryggsim. Kunna hoppa ner i vattnet från kanten och simma iväg utan hjälp från ledare. 

Delmål: Delmålet är märket Silverfisken vilket innebär 25 meter bröstsim, 25meter ryggsim och 15m crawl. Här skall de kunna hoppa ner i vattnet och simma iväg själva, utan hjälp av instruktör 

Slutmål: Slutmålet är 25 m crawl, 25 m bröstsim, 25 m ryggsim och dyka från kanten (Guldfisken) samt 50 m valfritt simsätt, dyk från kanten, flyta 1 minut (Järnmärket) De skall även testa på/utföra masken/fjärilskickar.

Samtliga simmärken för nivån: Silverfisken, Guldfisken, Järnmärket

Så skall träningen bedrivas: Tre simsätt lärs in parallellt för att behärska simning både i rygg- och magläge. Vi jobbar med korta sim sträckor för att öka barnets självförtroende och teknik.  I Fisken är första delmålet att klara av att simma 25 m på djupt vatten (Silverfisken) Slutmål är att klara av Järnmärket vilket innehåller både bröstsim och ryggsim och moment som flyta och dyka. 
Bronshajen

Förkunskapskrav: 25 m frisim, 25 m bröstsim, 25 m ryggsim och 50 m valfritt simsätt samt dyk från kanten.

Mål: 200 meter simning varav 50 meter i ryggläge. Hoppa eller dyk från 1 meter, simma 12,5 m i magläge, gör en rotation och simma de resterande 12,5 m i ryggläge, flyta med kläder och bogsera en kamrat i livboj.

Simmärken för nivån: Hajen brons, Hajen silver, Hajen guld samt Bronsmärket. Vattenprovet och Simborgarmärket.

Så skall träningen bedrivas: Här tränar vi upp distansen med hjälp av delmål, 100, 150 och slutligen 200 meter simning.
Efter att barnet har klarat målen för Hajen-nivån definieras de som simkunniga. Detta innebär dock inte att de är fullärda utan de behöver fortfarande öva på simningen.
Att simma 200meter i bassängen är som att simma knappt 50meter i öppet vatten.
Späckhuggaren

Späckhuggaren är en grupp som ligger lite sidan om den vanliga simskolan!

Den är till för de barn som är lite äldre, 8 år och uppåt men som inte ännu har lärt sig att simma eller fortfarande är rädda/obekväma med vattnet.

Genom en lekfull undervisning försöker vi vänja barnen vid vattnet och få grunderna i simningen för att sedan kunna slussas in i den vanliga verksamheten.


 
Sponsorer
Friluftsbaden